Tel.: +36 70 621 42 80 hello@rendeswebes.hu

Sokaknak okoz rendszeresen problémát, hogy honnan szerezhetnének a weboldalukhoz megfelelő méretű és minőségű jogtiszta képet, amit illusztrációként használhatnak. Ezen igyekszem most segíteni egy rövid cikkel.

Milyen képeket használhatsz fel ingyen?

A saját magad által készített képeket. Ez nem vicc, sok esetben eszébe sem jut a weboldal tulajdonosoknak, hogy kattintsanak kettőt a telefonjukkal és azt a képet használják a honlapukon vagy a Facebook hirdetésükben. A mai okostelefonokkal, simán készíthető olyan kép, ami a honlapon is megállja a helyét.

Az interneten fellelhető tartalmak jogi szabályozását a  Creative Commons írja le a legegyszerűbben magyar nyelvű wikipédia oldalán. A lényeg, hogy ha nem szeretnél gondolkozni, hogy vajon módosíthatod-e, vagy éppen hivatkozás nélkül felhasználhatod-e a képeket jogszerűen, akkor a CC0, más néven Public Domain tartalmakat keresd. Ezekre a szerzői jog nem tart fenn korlátozást. Ha ilyen képet használsz, akkor azzal kapcsolatban semmilyen megkötés nincs. Javaslom, hogy ilyeneket használj, mert akkor biztos lehetsz abban, hogy jogszerűen jársz el.

Hol találok jogtiszta képeket?

Íme az általam leggyakrabban használt oldalak:

  1. pexels.com – itt 100%-ban CC0 képeket találsz. Használata nagyon egyszerű: a főoldali keresőbe írj be angol kifejezéseket, ezekkel tudsz keresni. A megjelenő listában kattints a kiválasztott képre, majd a jobb oldalon a Free download feliratra. Ha nem az eredeti, hanem kisebb méretben szeretnéd letölteni a képet, akkor nyisd le a jobb oldali nyilat és válaszd ki a megfelelő méretet.
  2. pixabay.com – itt magyar nyelvű kereső is van, de ha így nem találsz megfelelőt akkor érdemes megpróbálkoznod az angol nyelvű kereséssel is. A letölthető fájl mérete itt is állítható.Itt van pár extra beállítási lehetőség, például a kép tájolása, és a színárnyalata.
  3. mmtstock.com – angol nyelvű oldal, a jobb felső sarokban tudsz keresni, vagy kategóriák szerint is böngészheted a képeket. Fontos, hogy amíg a képek listája alatt a load more gombot látod, addig tudsz betölteni további találatokat, kattints rá bátran!
  4. stocksnap.io – itt is CC0 képeket találsz, a bal felső sarokban tudsz angol kifejezésekkel keresni, a kikeresett képeket pedig sorba rendezheted népszerűség, dátum, letöltések szám és más tulajdonságok szerint.

Ezzel a négy oldallal több mint egy millió jogtiszta képhez férsz hozzá, így már biztosan nincs mentséged arra, ha jogtalanul használsz fel képeket!

Ha van ezen kívül olyan oldal, amit ismersz és hiányolsz a felsorolásból, akkor ír meg kommentben!

A képek mellett nagyon fontos a honlapod szöveges tartalma is erről itt olvashatsz.

 

Solymos Tamás

Solymos Tamás

RendesWebes

Solymos Tamás vagyok, honlapkészítő. 2007-óta készítek honlapokat és elsődleges célom, hogy a Te honlapod is sikeres legyen, mert ma már nem elég csináltatni egy honlapot, azt megfelelően működtetni, fejleszteni kell. Legfőbb erősségem, hogy az ügyfeleimnek minden weboldallal és online marketinggel kapcsolatos kérdésben csak velem kell egyeztetni.

Minősített Google Partner vagyok, így biztos lehetsz abban, hogy Google Adwords kampányaidat is sikeresen kezelem.